معرفی جامع مراحل ساخت ساختمان بتنی + موارد ضروری

معرفی جامع مراحل ساخت ساختمان بتنی + موارد ضروری

چکیده: در این مقاله شما تمامی مراحل ساخت ساختمان بتنی را در ایران متوجه خواهید شد.

یکی از روش های ساخت سازه که اخیرا مورد توجه بسیاری از پیمانکاران ساختمانی قرار گرفته است، ساخت ساختمان های بتنی است. برای ساخت ساختمان بتنی معمولا از بتن آرمه استفاده می‌کنند که ترکیبی از سیمان، شن، ماسه، میلگرد فولادی و یا آجدار است. به عبارتی دیگر اگر از بتن برای ستون ها، پی و تیرهای اصلی در ساخت ساختمان استفاده شود، به آن ساختمان بتنی گفته می‌شود. ما قصد داریم تمامی مراحل ساخت ساختمان های بتنی به صورت کامل و جامع به شما عزیزان توضیح دهیم تا اطلاعات بیشتری در مورد این روش فوق العاده ساخت و ساز کسب کنید.

معرفی اسکلت ساختمان بتنی

اسکلت بتنی جزء رایج ترین روش ها برای ساخت ساختمان های مدرن است که معمولا شامل یک چهارچوب با اسکلت بتنی می‌شود. بخش های افقی ساختمان های بتنی شامل، تیرها و بخش های عمودی شامل ستون ها هستند. در این روش از ساختمان سازی، شما باید برای بخشی مانند سیم‌کشی برق ساختمان، از روش های اصولی و مخصوص بتن استفاده کنید. برای مثال باید از لوله های برق از جنس لوله های پلی اتیلن برق استفاده کنید که بسیار مقاوم و مخصوص بتن هستند.

لوله برق مخصوص بتن

لوله برق مخصوص بتن یا قالب تونلی چیست؟

لوله برق قالب تونلی یک نوع لوله برق است که به صورت قالبی شکل است و برای اتصال و انتقال برق در سیستم های تونلی استفاده می شود. این نوع لوله برق از جنس عالی بوده و دارای ویژگی های خاصی است که آن را برای استفاده در محیط های تونلی مناسب می سازد.تونل ها به عنوان مسیر های عبور برای خطوط انتقال برق، سیستم های تهویه مطبوع، اطفاء حریق و سیستم های ارتباطی استفاده می شوند.

چرا اسکلت بتنی بسیار رایج شده است؟

  • مقرون بصرفه بودن هزینه های اسکلت برای این نوع سازه ها
  • مقاومت و استحکام بسیار بالا نسبت به اسکت بندی های دیگر
  • سهولت و انعطاف پذیری بالا در طراحی و ساخت ساختمان های بتنی
  • مقاومت بسیار بالا در برابر حرارت

مراحل ساخت ساختمان های بتنی در ایران به ترتیب

  1. انجام مراحل اولیه اجرایی
  2. تخریب سازه موجود در لوکیشن
  3. گودبرداری
  4. اجرای بتن مگر
  5. اجرای نقشه ساختمان
  6. آرماتور بندی فونداسیون ساختمان
  7. قالب بندی فونداسیون ساختمان
  8. بتن ریزی فوندانسیون ساختمان
  9. اجرای ستون
  10. اجرای طرح های تیرها یا پوترها
  11. انجام امور سقف
  12. اجرای کامل پله در ساختمان
  13. بتن ریزی در بخش های تیر، سقف و راه پله
  14. انجام عملیات سفت کاری
  15. انجام عملیات نازک کاری

به طور کلی می‌توان، ساخت ساختمان های بتنی را در 15 مرحله خلاصه کرد که هر کدام منحصر به فرد هستند و باید به ترتیب انجام شوند. در ادامه به توضیحات تک تک این 15 مرحله می‌پردازیم. با ما همراه باشید.

1- انجام مراحل اولیه اجرایی

قطعا برای شروع ساخت یک بنا، نیاز هست که کارفرما نسبت به اخذ مجوزهای قانونی اقدام کرده و به سازمان‌های مربوطه مراجعه کند. بعد از انجام کلیه کارهای اداری و مجوز ها، باید ویژگی های زمین را مورد بررسی قرار داده تا بتوانید در مورد طراحی های انجام شده، برآورد کاملی تهیه کند. و در آخر هم نیاز هست تا محوطه کارگری و دستگاه های مورد نیاز هر مرحله را به لوکیشن آورده تا در سریع ترین روش ممکن کار های ساخت انجام شود.

2- تخریب سازه قبلی

توجه داشته باشید که اگر در مکان شما، ساختمانی وجود داشته باشد باید نسبت به تخریب آن اقدام کنید. این کار باید با رعایت تمامی نکات ایمنی و مطابق قانون 12 مقررات ملی ساختمان انجام شود. در نظر نگرفتن کوچک ترین مورد می‌تواند باعث بروز مشکلات بسیار زیادی برای شما شود.

3- گود برداری

معمولا عملیات گود برداری بنا به دو دلیل انجام میشود:

  • رسیدن به زمین مقاوم
  • مراقبت از پی در برابر آسیب هایی مانند یخ زدگی و …

برای انجام این مرحله باید از ماشین آلات مخصوص زمین خود استفاده کنید. برای مثال در زمین های دارای مقاومت کم یا متوسط که فاقد سنگ هستند از لودرهای چرخ لاستیکی یا چرخ زنجیری استفاده می‌شود. برای انجام اینکار یک لودر به زمین شما آورده می‌شود تا کار خود را شروع کند. خاکی که توسط این ماشین آلات بدست می‌اید در یک کامیون بارگیری به جای دیگری برده می‌شود. در نظر داشته باشید که برای عبور و مرور لودر هنگام گودبرداری به محل کارگاه باید حتما یک رمپ ایجاد شود. بعد از تمام شدن تمامی کار ها و پایان امور گود برداری برای ساخت ساختمان های بتنی، سطح زمین کارگاهی را آب می‌پاشند و توسط غلتک دستی کوبیده می‌شود تا سطح کار کاملا متراکم شده و در اثر وزن ساختمان نشست نکند.

نکته مهم قبل از شروع کار گودبرداری باید گیاهان، درختان و بوته هایی که در محل کارگاه وجود دارند را جمع کنید. خاک‌‌برداری در زمین های رطوبت طبیعی را میتوان تا یک متر عمق و برای زمین های ماسه ای 1 متر و برای خاک رس 2 متر و برای خاک های پر متراکم 1.25 متر، سپر و حاثل در نظر گرفت. در مابقی زمین ها عمق های گودبرداری و شرایط فیزیکی اطراف زمین توسط مسئولان و ناظر ها تصمیم گیری خواهد شد.

4- اجرای بتن مگر

مرحله بتن مگر یا به اصطلاح بتن لاغر، اولین مرحله از پی سازی میباشد. میزان سیمان مورد استفاده در این بتن ها 100 الی 150 کیلوگرم بر متر مکعب بوده و به دو دلیل این کار را انجام میدهند:

  • جلوگیری از تماس مستقیم بتن اصلی فونداسیون با خاک و نفوذ شیره بتن به خاک
  • رگلاژ کف فونداسیون و ایجاد سطحی صاف برای ادامه مراحل پی سازی

5. اجرای نقشه ساختمان

این مرحله با توجه به محل دقیق پی ها، ستون ها و ابعاد آنها روی زمین انجام میشود. در حال حاضر اکثر ساختمان ها برای اجرای نقشه، از دوربین های نقشه برداری بهره می‌برند، برای ساختمان های کوچک و معولی نیز از متر و ریسمان کار میتوان کمک گرفت.

هدف از پیاده کردن نقشه عبارت است از انتقال نقشه ساختمان از روی کاغذ بر روی زمین با ابعاد اصلی آن بطوریکه محل دقیق پی ها و ستون ها و ابعاد آنها روی زمین مشخص گردد. در موقع پیاده کردن نقشه از نقشه ی پی کنی استفاده می‌گردد. براي نقشه ساختمان های مهم معمولا از دوربین نقشه برداری استفاده می شود و براي نقشه ی ساختمان های کوچک و معمولی از متر و ریسمان کار استفاده می‌گردد. کارگران با حضور مهندس ناظر به پیاده کردن دقیق نقشه فونداسیون اقدام می‌کنند. به گونه ای که به وسیله ی متر، ریسمان کار و گچ کاملا ابعاد فونداسیون را مشخص و در روی زمین پیاده شود.

6- آرماتور بندی فونداسیون ساختمان

تیم آرماتور بند، تمامی میلگرد هایی که قبلا مطابق طراحی تعیین گردیده است را به محل پروژه آورده و بر اساس نقشه های اجرایی برش زده و آماده اجرا می‌کنند. برای برش آرماتورها از دستگاه برش مکانیکی استفاده شده و باید نکات زیر را در آرماتور بندی فونداسیون رعایت گردد :

  • فقط در موقع جاگذاری باید دقت لازم انجام گیرد تا قفسه ها و مش میل گردی درست در وسط گود قرار گیرد تا در هنگام بتن ریزی از همه طرف توسط بتن احاطه شوند .
  • برای اینکه میلگرد ها از کف ( بتن مگر ) فاصله یکسان داشته باشند از اسپیسر (فاصله انداز) استفاده میگردد.
  • نکته بسیار مهم در اجرای کار این است که باید فاصله میلگردها و خاموت ها را دقیقاً طبق نقشه اعمال کنیم که البته این فاصله ها را باید از مرکز به مرکز آرماتورها در نظر بگیریم .
    آرماتورها باید طوری به هم بسته شوند تا در موقع بتن ریزی از جای خود تکان نخورده و جابجا نشوند و فاصله آنها از یکدیگر باید طوری باشد که بزرگترین دانه بتن به راحتی از بین آنها رد شده در جای خود قرار گیرد.

7- قالب بندی فونداسیون ساختمان

در ساخت ساختمان های بتنی، قالب بندی فونداسیون باید به طور کامل انجام شود و از تماس بتن و خاک در هنگام بتن ریزی کاملا جلوگیری کرد. در برخی موارد می‌توان با استفاده از پلاستیک دیواره گود برداری را پوشاند و آن را به عنوان قالب به حساب بیاریم.

8- بتن ریزی فوندانسیون ساختمان

در این مرحله از ساخت ساختمان های بتنی، بتن آماده خریداری شده توسط میکسر مجموعه به محل پروژه حمل شده و با پمپ تخلیه می‌شود. در زمان بتن ریزی از دستگاه ویبراتور برای متراکم کردن بتن استفاده شده تا بتن به طور کامل در قالب جابجا شود.

9- اجرای ستون

در این مرحله با توجه به نقشه ساختمان اقدام به ساخت ستون ها می‌شود که از قالب فلزی استفاده شده تا در زمان ریختن بتن داخل ستون ها، کاملا بر اساس اندازه ستون بتن ها سفت شوند.

10- اجرای طرح های تیرها

بعد از قالب برداری ستون ها و خشک شدن کامل بتن ریخته شده در آن ها ، نوبت به گذاشتن قالب کف تیر ها و بستن شمع زیر قالب می باشد. بعد از بستن تمامی قالب ها و شمع گذاری ستون ها شروع به بستن پوتر ها میشود. فقط میبایست یک سری نکات را به شما عزیزان یاداور شویم:

  • میلگرد های راستای بالایی تیر بتنی (پوتر) مقاومت فشاری را برعهده دارند و حداقل نمره میلگرد مصرفی ۱۴ می باشد.
  • میلگردهای راستای پایین تیر بتنی مقاومت کششی را بر عهده دارند.
  • تعداد و نمره میلگرد ها بر حسب محاسبه تعیین می گردد.
  • کار ادگا مقاومت برشی و خاموت مقاومت برشی و فاصله نگهدار است.
  • فاصله خاموت ها معمولا از ۱۵ تا ۲۵ سانتی متر در نظر گرفته می شود و در قسمت های تکیه گاه فاصله به حداقل می رسد (به دلیل خطر برش)
  • معمولا اندازه طول دهنه ۳ تا ۵ متر در نظر گرفته می شود.
  • اجرای آرماتور بندی تیر با دقت از روي نقشه اجرا گردد .
  • ایجاد فاصله بین آرماتور های تحتانی و زیر آن (اسپیسر)
  • ابتدا و انتهاي میلگردها در دو سر پوتر حداقل 20 سانتی متر خم شود .
  • در صورتی که در مسیر پوتر ستون باشد . باید پوتر را از وسط میلگرد ستون عبور داده و با هم در گیر شوند.
  • در تمام مراحل اجرای باید نظارت بر روی کار صورت گیرد.

11- انجام امور سقف

امروزه از سقف های متنوعی در ساخت ساختمان های بتنی استفاده میشود که انتخاب آنها کاملا به نوع پروژه و کارفرما دارد. از رایج ترین سقف ها میتوان به سقف تیرچه و بلوک، سقف وافل، سقف کوبیاکس، سقف بوبوت و سقف هالوکور اشاره کرد.

12- اجرای کامل پله در ساختمان

مراحل جامع ساخت ساختمان بتنی

در ساخت ساختمان های بتنی آرماتورهای انتظار به عنوان ریشه‌های فونداسیون به میلگردهای پله متصل میشوند. بعد از این کار، رمپ‌های دوطرفه طبقات بار خود را به تیرهای جانبی منتقل می‌کند. اجرای راه پله‌های بتنی با آرماتوربندی تیر نیم طبقه شروع می‌شود. آرماتورها باید در دو ستون یا دیوار جانبی به صورت گیردار متصل شوند. برای اتصال آرماتورهای تیر نیمه طبقه در دو ستون کناری، باید در زمان بتن‌ ریزی ستون و در تراز مشخصی، بازشو در نظر گرفته شود تا میلگردهای نیم طبقه به آرماتورهای ستون متصل گردد.

13- بتن ریزی در بخش های تیر، سقف و راه پله

قبل از بتن ریزی مثل بقیه مراحل قبل، نیاز به اجرای قالب بندی تیر، راه پله و سقف هست. برای انجام این کار بتن مد نظر از کارخانه سفارش داده شده و توسط کارشناس میکسر به محل پروژه حمل میشود. با استفاده از پمپ بتن ها به نقاطع مورد نظر ریخته می‌شوند. بعد از بتن ریزی در این مرحله از ساخت ساختمان های بتنی، نوبت به طبقه های بالا تر میشود که به همین ترتیب انجام میشود.

14- انجام عملیات سفت کاری

برای ساخت ساختمان های بتنی، جهت جلوگیری از ریزش دیوار های بدون نما یا نمادار بین دو ستون، پروفیل نصب میکنند که باعث مقاومت و استحکام هر چی بیشتر دیوار ها شود. ضخامت دیوار های اطلاف ساختمان 22 سانتی متر و دیوار های داخلی 11 سانتی متر است که برای اجرای آنها از بلوک، سفال و یا آجر استفاده میکنند.

15- انجام عملیات نازک کاری

اولین چیزی که از ساختمان نمایان می‌شود، نمای آن است که بتواند با افراد ارتباط بگیرد. این نما باید طوری طراحی شده باشد که صرفا یک نقشه دو بعدی یا نقاشی داخل نقشه نباشد. بنابراین باید به عنوان اولین موضوع تاثیر گذار بر مخاطب، بهترین طراحی را طبق اصول استاندارد، انجام داد. این موضوع کاملا بستگی به نظر کارفرما و منطقه ای که ساخت ساختمان بتنی در آنجا قرار گرفته، دارد. برخی از این نما ها شامل موارد زیر هستند:

  • نمای آجری
  • نمای رومی
  • نمای چوبی
  • نمای کامپوزتی

ما در این وبلاگ سعی کردیم تمامی مراحل ساخت ساختمان های بتنی در ایران را به شما بیان کنیم تا اطلاعات کافی در خصوص این ساختمان های محکم و کم هزینه داشته باشید. امیدواریم که تمامی موارد برای شما مفید بوده باشد. در نظر داشته باشید که تمامی نکات ایمنی را برای ساخت ساختمان های بتنی رعایت کنید. زیراکه توجه نکردن به یک اخطار کوچک، ممکن است شما را تا آخر عمر درگیر کند.

نظر خود را به اشتراک بگذارید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *