نگاهی به تاریخچه ترموستات پراید و تحولات آن در مدلهای مختلف
ترموستات پراید یکی از قطعات مهم در ماشین محسوب می شود که وظیفه تنظیم دمای موتور را برعهده دارد. وجود این قطعه در ماشین به قدری ضروری است که اگر عملکرد مناسبی نداشته باشد و یا به درستی کار نکند، موجب صدمه به موتور شده و احتمال آسیب به واشر سرسیلندر را افزایش می دهد. ترموستات پراید از همان زمانی که پراید در سال 1372 به بازار عرضه شد، روی این خودرو نصب گردید و با پیشرفت در زمینه تولید این قطعات، تنوع دماهای آن نیز افزایش پیدا کرد. در این مقاله یدک پارت به این موضوع خواهیم پرداخت.
تاریخچه ترموستات پراید
ترموستات پراید یکی از قطعات مهم و حیاتی در این ماشین محسوب می شود. پراید برای اولین بار در سال 1372 به بازار ایران عرضه شد. از همان زمان به بعد تحولات محدودی در ساخت آن به کار رفت که باعث ایجاد قطعات متفاوت در پراید شد. یکی از این قطعات، ترموستات است که وظیفه مهمی را در تنظیم دمای آب رادیاتور ایفا می کند. تاریخچه ترموستات پراید چندان پیچیده نیست و از همان دوره ای که ترموستات ها برای ماشین های متنوع در جهان روی کار آمده اند، در این ماشین استفاده شد.
تنها تحول و تنوعی که در ترموستات های پراید شاهد بودیم، تغییر دمای آن ها بوده است. در ابتدا ترموستات با یک دمای مشخص برای پراید (82 درجه سانتی گراد) تولید می شد؛ اما کم کم با تولید قطعات متنوعتر و روی کار آمدن ماشین هایی با مشخصات فنی تقریبا مشابه با پراید مانند کوییک و ساینا، امکان استفاده از ترموستات های دیگر با دمای خاص همچون 71 و 76 درجه نیز فراهم شد تا هر یک از کاربران بتوانند بر اساس فصل و محل زندگی خود، بهترین ترموستات را انتخاب کنند.
تحولات ترموستات پراید در مدل های مختلف
ترموستات پراید جزء قطعات مهم در این ماشین است که عمدتا از همان سال های اولیه تولید روی این ماشین نصب می شد. از نظر جزئیات عملکرد می توان ترموستات های پراید را به دو دسته کاربراتوری و انژکتوری تقسیمبندی نمود که هر کدام برای مدل های خاصی از پراید استفاده می شوند.
ترموستات پراید کاربراتوری
قدیمیترین نوع ترموستات پراید موجود در بازار، این نوع ترموستات است. برای پرایدهای قدیمیتر از 1382 معمولا از این نوع قطعه استفاده می شود. با وجود اینکه دمای کاری این قطعه 82 درجه سانتی گراد بود، اما عملکرد قوی و مناسبی نداشت. از این همین جهت هنوز هم بسیاری از پرایدهای قدیمی موجود در بازار به دلیل داشتن ترموستات کاربراتوری خیلی سریع جوش می آورند و عملکرد آن ها تحت تاثیر قرار می گیرد. ضمن اینکه علائم خرابی ترموستات پراید کاربراتوری معمولا زودتر از سایر ترموستات ها دیده می شوند. این نوع ترموستات ها به سیستم برق ماشین یا ECU متصل نیستند و به صورت مستقل کار می کنند. این نوع تسمه در محل اتصال لوله های آب رادیاتور به سرسیلندر قرار دارد.
ترموستات پراید انژکتوری
در مدل های جدید پراید که سیستم ECU نقش مهمی را در عملکرد آن ایفا می کند، از ترموستات های جدیدتر انژکتوری استفاده شد. این نوع ترموستات در مقایسه با مدل کاربراتوری عملکرد بهتری داشت و از همین جهت احتمال جوش آوردن ماشین نیز به حداقل رسید. دمای در نظر گرفته شده برای این ترموستات بالاتر بود و با وجود اینکه این نگرانی را ایجاد می کرد که احتمال جوش آوردن ماشین به دلیل بالا رفتن دمای ترموستات وجود دارد، اما ترموستات انژکتوری عملکرد بهتری را از خود نشان می دهد. این نوع ترموستات با ترکیب برق ماشین کار می کند. همچنین مصرف سوخت را نسبت به پرایدهایی که با ترموستات کاربراتوری ساخته می شوند، کاهش داد.
تغییرات دما در ترموستات های پراید
یکی از تحولاتی که در ترموستات پراید شاهد بوده و هستیم، تغییرات دمای آن هاست. اگرچه در ابتدا از سوی شرکت هایی همچون سایپا توصیه می شد که ترموستات دقیقا با همان دمای فابریک استفاده شود؛ اما با پیشرفت دانش فنی مشخص شد که در بعضی از شرایط آب و هوایی به خصوص شهرهایی همچون جنوب ایران باید از ترموستات های خاص با دمای پایینتر استفاده کرد تا احتمال جوش آوردن ماشین کاهش پیدا کند.
دمای ترموستات پرایدهای موجود معمولا 82 درجه سانتی گراد است؛ اما می توان آن ها را با دماهای متفاوت همچون 71، 76 و بالای 82 نیز سفارش داد. در شرایط آب و هوایی گرم همچون تابستان استفاده از ترموستات هایی که دمای پایینتر دارند و ایجاد تغییرات در ECU ماشین به ویژه برای پرایدهای دارای ترموستات انژکتوری مفید است. البته نصب ترموستات فابریک در شرایطی که سیستم رادیاتور و خنک کننده ماشین شما به صورت صحیح کار می کند، قطعا عملکرد مناسبی را در اختیار قرار می دهد؛ اما اگر سیستم خنک کننده به درستی کار نمی کند برای جلوگیری از خسارات بیشتر توصیه می شود که از ترموستات های با دمای پایین تر در تابستان استفاده شود.
خرید بهترین ترموستات پراید در دماهای مختلف از یدک پارت
برای خرید ترموستات پراید در دماهای مختلف باید به فروشگاهی معتبر مراجعه کنید. فروشگاه یدک پارت، مرکز خرید لوازم یدکی ماشین پراید بوده و تمامی این ترموستات ها را با جنس مرغوب سایپا و برندهای معتبر عرضه می کند. برای مقایسه قیمت و مشاهده مدل های این ترموستات می توانید به سایت یدک پارت مراجعه کنید.
سخن پایانی
تاریخچه ترموستات پراید و تحولات آن در گذر زمان باعث شده تا حساسیت بیشتری برای خرید آن به خصوص در روزهای گرم سال وجود داشته باشد. در حال حاضر ترموستات های پراید در بازه های دمایی مختلف در بازار موجودند که می توانید با مشورت گرفتن از تعمیرکاران، بهترین نوع ترموستات را انتخاب کنید.
سوالات متداول
انواع ترموستات پراید موجود در بازار کدام اند؟
انواع ترموستات های پراید را می توان از نظر دمایی به چندین گروه 82، 71 و 76 درجه سانتی گراد تقسیم بندی نمود.
ترموستات پراید چه تغییراتی در گذر زمان کرده است؟
ترموستات های پراید قدیمی که کاربراتوری بوده اند تغییر یافته و به ترموستات های پراید انژکتوری تبدیل شده اند.
آیا ترموستات های پراید با استاندارد آلایندگی متفاوت نیز فرق می کنند؟
بله. ترموستات های پراید 131 سه پیچ دارد، ولی ترموستات های یورو 4 دارای 4 پیچ هستند.