اسپیسر بتن پلاستیکی و کاربرد آن
اسپیسر، قطعهای در ساختمانسازی است که برای ایجاد فاصله بین میلگردها قبل از بتنریزی و یک پوشش مناسب بر روی آنها جهت جلوگیری از زنگزدگی است. اسپیسرها انواع مختلفی دارند که یکی از این انواع، اسپیسر بتن پلاستیکی است. در این مقاله قرار است بیشتر با اسپیسر بتن پلاستیکی و مشخصات آن آشنا شویم. پس با مدرنسازان همراه باشید.
اسپیسر بتن چیست؟
اسپیسر به معنای فاصلهگذار است و میتواند از مواد مختلفی مانند بتن و پلاستیک ساخته شود. این قطعه وسیلهای است که در بتن دفن میشود و برای حفظ فواصل بین میلگردها و بتن در سازههای مسلح از جمله در دالها، دیوارها، پایهها و سازههای بتنی مسلح مانند سد و تونل استفاده میشوند. زیرا با کاهش هر دو میلیمتر در ضخامت بتن روی میلگرد، عمر سازه حدودا 5 سال کاهش مییابد. هدف دیگر استفاده از اسپیسر، کاور کردن مناسب سطح بتنی و جلوگیری از خوردگی میلگردها است.
اسپیسرها با اندازههای متفاوت از ۱۵ میلیمتر تا ۱۵۰ میلیمتر تولید و عرضه میشوند. در گذشته، قبل از ابداع اسپیسر، موادی مانند آجر، سنگ، و چوب برای فاصلهدهی بین میلگردها و سطوح سیمانی استفاده میشدند، اما این مواد نه تنها لایهی محافظ مناسبی ایجاد نمیکردند، بلکه باعث احتمال آسیب و تخریب بالایی میشدند. یکی از انواع اسپیسر بتن از نظر متریال، اسپیسر بتن پلاستیکی است که در ادامه در مورد آن توضیح میدهیم.
اسپیسر بتن پلاستیکی چیست؟
اسپیسرهای پلاستیکی، رایجترین نگهدارنده در صنعت ساختمانسازی هستند. این اسپیسرها برای ثابت نگهداشتن میلگردها استفاده میشوند و فرآیند تولید آنها نسبت به سایر اسپیسرها سریعتر است و میتوان آنها را در اشکال مختلفی تولید کرد. مواد اولیه استفاده شده در تولید اسپیسرهای پلاستیکی از بازیافتی با پایهی پلیآلفینی است که در مجاورت بتن عملکرد خوبی دارد. یکی از عوامل مهم در طراحی این اسپیسرها، کاور و پایداری مورد نیاز آنهاست.
اسپیسرهای پلاستیکی هرچه نازکتر و ظریفتر ساخته شوند، مقاومت بهتری از خود نشان میدهند. زیرا ضخامت کمتر پلاستیک باعث میشود تفاوت در ضریب انبساطی بتن و پلاستیک کمتر قابل مشاهده باشد. از آنجایی که جنس این اسپیسرها از مواد پلاستیکی هستند و با بتن متفاوت است و ضریب حرارتی متفاوتی دارند، سازگاری خوبی ندارند. اسپیسر بتن پلاستیکی به دو دسته کلی اسپیسر کفی و دیواری تقسیم میشوند که هرکدام مدلهای متنوعی با کاربرد خاص دارند.
انواع اسپیسرهای کفی
شش مدل اسپیسر کفی تولید میشود که در این بخش در مورد هرکدام توضیح مختصری داده میشود.
اسپیسر هارد فیکس
اسپیسر هارد فیکس یا اسپیسر سنگین، بهترین گزینه برای فراهم کردن پوشش بتنی در ساختارهایی با کفی سنگین و پرتراکم مانند فونداسیون، تیرها، شناژها و کفهای حجیم است. این اسپیسرها میتوانند تا وزن تا ۳۵۰ کیلوگرم را تحمل کنند. اسپیسر هارد فیکس دو شاخک قفلکننده دارد و قادر به نگهداری میلگردهای با اندازههای مختلف درون خود میباشد. این نوع اسپیسر در حالت عمودی زیر میلگردهای اصلی قرار میگیرد. به همین دلیل برای استفاده در ساختارهای سنگین و پربار مناسب است.
اسپیسر ماکس فیکس
اسپیسر ماکس فیکس، یک انتخاب مناسب برای ایجاد پوشش بتنی در سازههای میلگردی با وزن متوسط مانند تیرها، پوترها، شناژها و کفهای با وزن متوسط است. این اسپیسر میتواند تا وزن ۱۸۰ کیلوگرم را تحمل کند. اسپیسر ماکس فیکس دو شاخه قفلکننده دارد و میتواند میلگردهای با ابعاد متوسط را درون خود نگهداری کند. این اسپیسر در زاویه ۹۰ درجه زیر میلگردهای اصلی قرار میگیرد و از آن به عنوان یک ابزار کارآمد در سازههای میلگردی با وزن متوسط استفاده میشود.
اسپیسر مینی فیکس
اسپیسر مینی فیکس یک انتخاب اقتصادی و بازار پسند برای استفاده در انواع سقفها و کفهای ساخته شده با میلگردهای سبک (میلگردهای حرارتی) است. این اسپیسر برای استفاده در سقفهای کامپوزیت، سقفهای عرشهپولادی، قطعات پیشساخته بتنی و موارد مشابه مناسب است. اسپیسر مینی فیکس میتواند بارهای نقطهای تا وزن ۳۵ کیلوگرم را تحمل کند. این اسپیسر دو شاخه قفلکننده دارد و قادر به نگهداری میلگردهای با ابعاد کوچک درون خود است. اسپیسر مینی فیکس در حالت عمودی زیر میلگردهای اصلی قرار میگیرد و برای استفاده در سازههای با میلگردهای سبک بسیار مفید است.
اسپیسر یو فیکس
اسپیسر یو فیکس یک اسپیسر کارآمد است که بدون شاخکهای قفلکننده میلگردها طراحی شده است. این اسپیسر با داشتن نشیمنگاه کرسی، امکان قرارگیری انواع اندازههای مختلف میلگردها را بر روی خود فراهم میکند. اسپیسر یوفیکس به صورت عمودی زیر میلگردهای اصلی کف قرار میگیرد و برای استفاده در سازهها بسیار مناسب است.
اسپیسر دابل فیکس
این قطعه برای تولید پوشش بتنی در دالهای بتنی دو شبکه استفاده میشود که از دو بخش پایه (مادگی) و هد (نری) تشکیل شده است. این اسپیسر چهار پایه با ارتفاعهای مختلف در دو طرف است و قسمت هد اسپیسر از ارتفاع متنوعی تولید میشود.ای اصلی قرار میگیرد.
اسپیسر ساید فیکس
اسپیسر ساید فیکس برای ایجاد پوشش بتنی در سازههای نیمه سنگین استفاده میشوند. این اسپیسرها قفل کن یکطرفه دارند به عنوان اسپیسر تقویتی در سازههایی که تعداد اسپیسرهای کارگذاری شده به اندازه کافی نیستند، استفاده میشود. این قطعه میتواند بارهای نقطهای را تا ۲۰۰ کیلوگرم تحمل کند و قفل کن یکطرفه آن به راحتی از بغل جا زده میشود و به صورت ۹۰ درجه زیر میلگردهای اصلی قرار میگیرد.
اسپیسر دیواری
اسپیسرهای دیواری به دو نوع ویل فیکس و کیج فیکس تقسیم میشوند.
اسپیسر ویل فیکس
اسپیسر ویل فیکس برای استفاده در سطوح عمودی مانند دیوارها و ستونها استفاده میشود و جلوگیری از نفوذ بتن سیال را فراهم میکند. دارای قفل کن قوی و مقاوم در مرکز خود برای گرفتن میلگرد است و در برابر ویبره و ارتعاش شدید مقاوم است.
اسپیسر کیج فیکس
اسپیسر کیج فیکس برای ایجاد پوشش بتنی در قسمتهای ستونی یا شبکهای مورد استفاده قرار میگیرد. این اسپیسر به خصوص در سازههای عمودی سنگین، فاقد دندانه بوده و روی میلگردهای اسپیرال (خاموت ها) نصب میشود.
مزایای اسپیسر بتنی
- ساخت سریع و آسان
- امکان تولید در اشکال و ابعاد مختلف
- تحمل مقاومت بالا
- امکان شکلدهی آسان
- مقرون به صرفهترین نوع اسپیسر
- وزن کم و قابل حمل بود
معایب اسپیسر بتن
- عدم سازگاری جنسی با بتن
- عدم مقاومت زیاد و تحمل بارهای سنگین
- امکان تحمل فشار کم نسبت به سایر اسپیسرها
- تفاوت ضریب انبساط و انقباض با بتن، که باعث تغییر شکل در تغییرات دمایی شو
منبع : modernsazan.com