بالابر متحرک چیست؟ انواع بالابر متحرک، خصوصیات و ویژگیها
چکیده: بالابر متحرک ابزاری کاربردی برای جا به جایی افراد و بار در ارتفاع های مختلف است. این بالابر ها در انواع مختلفی مانند بالابر نفربر، بالابر هیدرولیکی، بوم لیفت، بالابر خودکششی و بالابر تلسکوپی طراحی شده و در صنایع مختلف از جمله ساخت و ساز، تعمیرات شهری، فروشگاه ها و انبار ها استفاده میشوند. مزیت اصلی بالابر متحرک، انعطاف پذیری بالا و امکان جا به جایی آسان در فضا های مختلف است. این دستگاه ها با مکانیزم های هیدرولیکی، برقی یا مکانیکی کار کرده و قابلیت حرکت در مسیرهای عمودی و افقی را دارند. انتخاب بالابر مناسب به عواملی مانند ظرفیت، ارتفاع، نوع چرخ ها و سیستم تثبیت کننده بستگی دارد. شرکت آسیا برج، تولید کننده برتر بالابر متحرک در ایران، انواع بالابر های با کیفیت و ایمن را ارائه میدهد. برای آشنایی بیشتر با محصولات، به وبسایت asiaborj.com مراجعه کنید.
بالابر متحرک چیست؟
بالابر به وسیله یا ابزاری گفته میشه که برای حمل و جا به جایی بارها و افراد در سطح های ارتفاع مختلفی، مورد استفاده قرار می گیره.
بالابرهای متحرک هیدرولیکی، معمولاً انواع بسیار متنوعی دارن که هرکدوم، در صنعت های خاصی مورد استفاده قرار می گیرن. از بالابرهای متحرک صنعتی ثابت و فروشگاهی گرفته تا بالابرهای متحرک و یا بالابر ساختمانی و… برای یک فروشگاه یک بالابر صنعتی ثابت مورد استفاده قرار می گیره.
ولی در مواردی که نیازه این بالابر جابهجا بشه از چه نوعی استفاده میشه؟ اگه قرار باشه در خیابون یا یک فضای باز از این دستگاه استفاده کنیم، تکلیف چیه؟ در این مقاله، می خوایم به این موضوع بپردازیم که بالابر متحرک چیه و چه ویژگیهایی داره. همچنین قراره موارد مصرف و مزایای استفاده از این نوع بالابر متحرک رو بیان کنیم.
بر خلاف بالابرهای هیدرولیکی ثابت، بالابر متحرک که بعضاً بالابر سیار، بالابر نفربر و بالابر پرتابل نیز میگن معمولاً بهصورت سیار عمل می کنه و در یک جای ثابت، نصب نمیشه و برای انتقال افراد و تجهیزات به ارتفاع مورداستفاده قرار می گیره.
وقتی که تیر برق خیابان دچار مشکل میشه، حتماً دقت کردید که یک خودرو از طرف اداره برق که پشت اون یک اتاقک نفربر به همراه یک بازوی هیدرولیکی نصب شده که مأمور برق به کمک این اتاقک، بالا رفته و به تیر برق برای تعمیرات و سرویس دسترسی پیدا می کنه! شاید بتونیم بگیم مرسومترین نوع مصرف انواع بالابر متحرک، همین موضوع باشه.
انواع بالابر متحرک و کاربرد آن
بالابر متحرک یا بالابر چرخدار قابلیت حرکت در ارتفاع رو هم داره و کاربر بهراحتی می تونه برای دسترسی به محل کار و انجام کارهایی همچون تعمیر و نگهداری در ارتفاع، بدون اینکه نیازی به پایین آوردن بالابر باشه استفاده کنه و از مکانیزمهای متفاوتی برای دسترسی به ارتفاع استفاده می کنن.
بالابرهای متحرک یا بالابر قابل حمل به دودسته کلی تقسیم میشن:
- بالابر متحرک با دسترسی عمودی
- بالابر متحرک با دسترسی عمودی و افقی
به بالابرهای متحرک که قابلیت دسترسی عمودی و افقی داشته باشن بالابرهای بوم لیفت (boomlift) هم گفته میشه. دسترسی افقی به محل کار در ارتفاع و قابلیت حرکت در ارتفاع از بارزترین خصوصیات این بالابرهاست و برای دسترسی به محل کار در ارتفاع، نیازی نیست که درست زیر محل کار قرار بگیره و می تونه با استفاده از مکانیزم بوم لیفت برای دستیابی راحتتر استفاده کنه.
بالابرهای بوم لیفت نیز انواع متفاوتی دارن که در زیر با اونها و کاربرد هر کدوم آشنا میشیم:
· بالابر متحرک نفری، سیار، دکلی، دستی یا هلی(Push Around):
بالابر هیدرولیکی سیار هلی، سادهترین نوع بالابر متحرک بهحساب میاد. برای جابهجایی این نوع بالابر، از نیروی دست استفاده می شه و افراد با هلدادن بالابر می تونن اون رو به محل موردنظر منتقل کنن. هرچه سایز چرخ در این مدل از بالابر نفربر بزرگتر باشه جابهجایی اون آسون تر هست.
بالابرهای سیار در دو تیپ چرخ کارگاهی و چرخ خودرویی تولید می شن. چرخ کارگاهی مناسب سطوح هموار مثل بتن، سرامیک، سنگ، آسفالت و مشابه هستن. ابعاد شاسی بالابر چرخدار کارگاهی نیز کمتر از نوع چرخ خودروییست.
بالابر چرخ خودرویی مناسب سطح خاکی و شنی هستن و عرض اونها بیشتره. در بالابر متحرک با شاسی چرخدار هلی، ۴ جک جانبی برای ثابتکردن و حفظ تعادل بالابر هیدرولیک وجود داره که در زمان استفاده باید ثابت و محکم بشه. قیمت بالابر متحرک با شاسی هلی، از سایر انواع بالابر ارزانتر هست در عوض سرعت عمل اون کمتر از سایر بالابرهاست.
· بالابر هیدرولیک قابل یدک(Trailer)
شاسی بالابر قابل یدک طوری طراحی شده که قابلیت اتصال به خودرو جهت یدک کردن وجود داشته باشه. چرخهای این نوع بالابر متحرک از نوع خودرویی بوده و مجهز به قلاب اتصال به خودرو می باشن. یک چرخ کوچک نیز در انتهای شاسی تعبیه شده، تا در زمان جداسازی ماشین، تعادل بالابر رو حفظ کنه.
در بعضی از مدلها، سیستم فنربندی و تعلیق نیز به همراه چراغ خطر ترافیکی وجود داره تا رفت و آمد رو ایمنتر و سرعت اون رو افزایش بده. بالابر یدککش، در حالتی که به خودرو متصل نیست میتونه مثل بالابر سیار توسط نفر جابهجا بشه. در بعضی از بالابرهای قابل یدک، یک موتور کششی روی لاستیک قرار می گیره تا جابهجایی رو برای اپراتور آسون کنه.
· بالابر خود محرک (Self Drive):
بالابر هیدرولیکی خود محرک، برای جابهجایی از یک هیدروموتور و یا موتور الکتریکی استفاده می کنه. این موتور نیرو رو مستقیماً به چرخ و در بعضی موارد به دیفرانسیل منتقل میکنه. فرمان بالابر خود محرک توسط یک جک هیدرولیک جهت گرفته میشه.
عموماً بالابرهای خود محرک مجهز به شیر کنترل جهت تنظیم سرعت حرکت و یا سرعت بالا روی بالابر هستن. شاسی این نوع بالابر نفری نیز مجهز به ۴ عدد جک تثبیتکننده ست که تعادل و ایمنی بالابر را تضمین می کنه.
اکثرا جکهای تثبیتکننده از نوع هیدرولیکی بوده تا سرعت و راندمان بالابر افزایش پیدا میکنه. چرخهای بالابر خود محرک می تونه از نوع خودرویی، و یا از نوع توپر باشه.
امکان استفاده از این نوع بالابر متحرک، درصورتیکه جکهای تثبیتکننده روی زمین مستقر نشده باشن وجود نداره در نتیجه بالابر برای حرکت روی زمین باید در وضعیت بسته شده قرار بگیره.
یکی از مزیتهای این نوع بالابر نفربر هیدرولیکی، امکان بالاروی از شیب و امکان استقرار در سطوح ناهموار هست. قیمت بالابر خود محرک از بالابر سیار و بالابر قابل یدک بیشتر هست.
بالابر شنی دار خزنده یا کراولر(Crawler):
یکی از فرایندهای حرکت شاسی در بالابر متحرک، استفاده از شنیهای پلاستیکی یا شنی زنجیری هست. با استفاده از این شنیها، حرکت بالابر در سطوح شنی و خاکی و شیبدار بسیار راحتتر می شه. همچنین امکان بالاروی از پله وجود داره.
شنیهای پلاستیکی برای سطوح داخلی مناسب هستن. بالابر متحرک خزنده می تونه از نوع خود محرک و یا خود کششی باشه. قیمت بالابرهای شنی دار بیشتر از نمونههای ساده قبلی هست. یکی از مزیتهای این نوع بالابر نفری امکان چرخش درجا هست.
در بعضی از مدلهای بالابر هیدرولیکی خزنده، شاسی می تونه تعادل خودش رو به کمک سیستم پیشرفته خود تراز شونده حفظ کنه. در این صورت امکان استفاده از بالابر در شیب و حتی حرکت شاسی (در نوع خود کششی) وجود داره.
بیشتر بالابرهای عنکبوتی نیز از نوع خزنده هستن که تعادل خودش رو توسط جکهای جانبی تأمین میکنن. بالابر عنکبوتی برای عبور از دربها با عرض و ارتفاع کم مناسب هست و قابلیت استقرار در شیب و عبور از پله، اونها رو به یکی از قابلترین نوع بالابر هیدرولیک نفربر تبدیل میکنه.
بالابر متحرک خودر (پشت کامیونی یا نیسانی):
با نصب بالابرهای مختلف بر روی خودروهای کار مثل وانت و یا کامیون های متفاوت، نوع دیگری از بالابر متحرک ساخته شده که به اون بالابر کامیونی یا بالابر نیسانی گفته می شه. این بالابرها نیرو محرکه خودش رو از PTO خودروی حامل دریافت می کنه.
مزیت بزرگ این نوع بالابر نفری، آسودگی در جابهجایی و طی مسافتهای طولانی هست، هرچند مالک رو درگیر مسائل کاربری سازی، بیمه، مالکیت و استهلاک خودروی حامل می کنه.
باتوجه به قابلیت های کامیونها و کشنده های مختلف، بزرگترین بالابرهای ساخته شده امروزی نیز پشت کامیون نصبشدن. همچنین بالابر آتشنشانی که سرعت اعزام آتشنشانان اهمیت داره، پشت کامیونهای متنوع نصب می شه.
· بالابر خود کششی(Self Propelled):
بالابر متحرک خود کششی، خیلی شبیه بالابرهای خود محرک هست، با این تفاوت بزرگ که یک بالابر خود کششی می تونه در حالت باز شده نیز حرکت کنه. در حقیقت، اپراتور بالابر هیدرولیکی خودکششی از داخل سبد فرمان حرکت شاسی رو بر عهده می گیره و حتی در ارتفاع نیز میتونه شاسی رو حرکت بده.
محدودیت بالابر خود کششی، سطح مورداستفاده اون هست. بالابر هیدرولیک خود کششی دارای تراز الکتریکی و وزنه های تعادلیست؛ لذا درصورتیکه شیب زمین از حد مجاز بیشتر باشه، اجازه بالاروی و یا حرکت شاسی داده نخواهد شد.
مزیت اصلی بالابر خود کششی، سرعت عمل بالای اون برای انجام امور کارگاهی در مقایسه با سایر بالابرها هست. قیمت بالابر خود کششی نسبتاً بیشتر از سایر انواع بالابر در ارتفاع مشابه هست. نیرو محرکه این نوع بالابر می تونه از باتری، موتور دیزلی و یا بنزینی و حتی موتورهای جدید هیبریدی باشه.
بالابر باری متحرک آکاردئونی (قیچی یا سیزری):
همه بالابرهای هیدرولیک که در بالا ذکر شد از نوع بالابر نفری هستن و برای دسترسی و کار در ارتفاع استفاده می شن. ولی در بسیاری از مواقع، بالابر سیار برای حمل بار استفاده می شن. اصولاً به این بالابرها، بالابر باری متحرک گفته می شه.
به دلیل آنکه وزن بار زیاد هست، فرایند آکاردئونی (قیچی) بهترین راهکار برای این نوع بالابر هیدرولیک هست.
در اکثر مواقع، این مدل بالابر هیدرولیکی باید روی ریل راهنما حرکت کنه و برای استفاده در خطوط تولید و با بارهای سنگین مناسب هست. بهویژه اگه خط تولید هوشمند و یا اتوماتیک نیاز کارفرما باشه.
· بالابر متحرک ریلی
بالابر ستونی که به آن بالابر ریلی هم گفته میشه. این بالابر بهصورت تک و دو دکله و در ارتفاعات بالا از چهار دکله ساخته میشه. قیمت بالابر ستونی به تعداد ستون، ارتفاع و تناژ یا ظرفیت بستگی داره. بالابر ریلی معمولاً بهصورت آهنی و ریلی ساخته میشه. نوع آهنی نسبت به آلومینیومی سنگینتر، اما هزینه پایینتری داره.
· بالابر متحرک تلسکوپی
بالابر تلسکوپی (Telescoping Boom Lift) همونطور که از اسم این بالابر مشخصه، مثل یک تلسکوپ عمل میکنه و بهوسیله جکهای هیدرولیکی از درون خودش باز میشه.
بالابر تلسکوپی از یک سری ریل تشکیل شده که این ریلها بهصورت تک ستونه، دو ستونه و چهار ستونه میباشن. بهمنظور حرکت ریل اولیه، نیروی موردنیاز از طریق جک هیدرولیک ایجاد میشه. در مراحل بعدی و حرکت بعدی ریلها، بهوسیله زنجیر انجام می گیره.
کاربرد این بالابر که میتونیم به اون اشاره کنیم به طور مثال در شهرداری، برای هرسکردن درختان و برای نصب تابلو ها و دوربین در سطح شهر مورداستفاده قرار می گیره.
بالابر متحرک فروشگاهی
بالابر متحرک فروشگاهی یا بالابر متحرک مغازه ای، دستگاهیه که برای جابجایی کالا و بار بین طبقات مختلف فروشگاهها و مغازهها مورد استفاده قرار میگیره. این بالابرها با استفاده از سیستم هیدرولیکی یا سیستم کششی کار میکنن و میتونن بارهای سنگین رو به راحتی جابجا کنن.
بالابرهای متحرک فروشگاهی در انواع مختلف با ظرفیت ها و ابعاد گوناگون تولید میشن و میتونیم از اونها در فروشگاه های کوچک و بزرگ، انبارها، رستورانها، هتلها و هر مکانی که نیاز به جابجایی بار بین طبقات باشه استفاده کنیم.
بالابر متحرک خانگی
بالابر متحرک خانگی یکی از تجهیزاتی هست که به راحتی و ایمنی، افراد رو بین طبقات مختلف منزل جابجا میکنه. این دستگاهها نه تنها برای کسانی که مشکلات حرکتی دارن مناسبه، بلکه برای خانوادههایی که به دنبال راحتی و زیبایی در خانه خودشون هستن نیز یک انتخاب عالی به حساب میاد.
خصوصیات اصلی یک بالابر متحرک مناسب
بالابر متحرک صنعتی مناسب، طوری طراحی می شوند که در محیطهای مختلف صنعتی از جمله صنعت، عمران و ساختمان، فولاد، نفت و گاز، هوافضا، نساجی، فضاهای سرپوشیده و سرباز، محیطهایی با شرایط آب و هوایی متغیر و فاکتورهای دیگه، حداکثر کارایی و عملکرد رو داشته باشن.
چطور بالابر متحرک مناسب را انتخاب کنیم؟
برای انتخاب بالابر متحرک مناسب باید اول درباره انواع بالابر، نوع اون، کارکرد هر کدوم از انواع بالابر، معایب و مزایا، نحوه ی نصب و کارکرد اونها آشنا بشیم، تا بتونیم به یک بالابر مناسب با بودجه و نیاز خودمون تهیه کنیم.
همچنین با مطالعه ی راهنمای کاربردی با انواع بالابر به لحاظ کارکرد و کاربرد مناسب آشنا بشیم و بتونیم بهترین و مناسبترین دستگاه رو باتوجه به نیاز خودمون انتخاب کنیم و از هدررفتن بودجه خودمون جلوگیری کنیم.
بهترین شرکت تولید کننده بالابر در ایران
شرکت آسیا برج باتوجه به تجربه چندین ساله در صنعت بالابر، یکی از برترین و قدیمی ترین شرکت های تولید کننده بالابر در ایران میباشد که به طراحی و ارائه بهترین محصولات بالابر به صاحبین صنایع مختلف پرداخته است. از مزایای محصولات شرکت آسیا برج، میتوان موارد زیر رو نام برد:
- تنها تولیدکننده بالابر هیدرولیکی تلسکوپی تحت زاویه در ایران
- بالاترین کیفیت ساخت بالابرهای ریلی در کل کشور
- ساخت بزرگترین بالابر آکاردئونی (بالابر قیچی) دوبلکس در کشور
- بزرگترین مرجع تولید و ارائه انواع بالابر متحرک و بالابر ثابت در استان تهران
برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد محصولات شرکت آسیا برج به وبسایت www.asiaborj.com مراجعه فرمایید.