دلایل ریزش سنگ نما
چکیده: در این مقاله قصد داریم درباره دلایل ریزش سنگ نما و راههای جلوگیری از آن صحبت کنیم و همچنین درباره ی مسئولیت ریزش سنگ توضیحاتی داده میشود.
در کشور ما به دلیل وجود معادن سنگ فراوان، تنوع بالایی که دارد و همچنین قیمت نسبتا پایین آن، برای زیبایی نمای سازه ها بیشتر از سنگ استفاده میشود.
انواع سنگ نما
همانطور که اشاره شد سنگ نما تنوع زیادی دارد و همین باعث محبوبیت آن شده، در اینجا به چند مورد پر کاربرد آن اشاره میکنیم.
- سنگ گرانیت
- سنگ تراورتن
- سنگ مرمر
- سنگ چینی
- سنگ هرسین
- سنگ آنتیک
- سنگ کوهی
- سنگ تیشه ای
- و…..
خصوصیات و معایب سنگ نما
استفاده از سنگ برای زیبایی نما ساختمان مزایا و معایبی دارد که در اینجا به آن میپردازیم
خصوصیات سنگ نما
- تنوع بالا
- قیمت پایین
- زیبایی فراوان
- مقاوم در برابر باران های اسیدی
- جلوگیری از نفوذ رطوبت به داخل
- مقاوم در برابر سرما و گرما و حرارت
معایب سنگ نما
- بالا بردن وزن سازه
- خطر ریزش سنگ از ارتفاع
- هزینه ی بالای تعمیر و نگهداری آن
خطر ریزش سنگ نما
یکی از معایب سنگ نما، احتمال جدا شدن ان از ملات و ریزش میباشد. حال اگر این ریزش سنگ، از نمای ساختمان و در ارتفاع بالا باشد ممکن است صدمات جانی و مالی بهمراه داشته باشد که متاسفانه هر ساله شاهد آن هستیم. پس باید به فکر محکم کردن سنگ نما باشیم.
دلایل ریزش سنگ نما
ریزش سنگ از نمای ساختمان ممکن است به دلایل مختلفی اتفاق بیفتد که در اینجا به مهمترین آن اشاره میکنیم.
- استفاده از سنگ با جذب آب پایین
- ریختن سیمان خشک پشت سنگ
- اسفاده از مصالح نامرغوب و لاشه سنگ ها
- اسکوپ نکردن سنگ
- زلزله و بادهای شدید
- اجرای عملیات سنگکاری نما در هوای خیلی گرم و یا هوای خیلی سرد
- نشست ساختمان
- نفوذ آب به پشت سنگ
همانطور که ذکر شد اگر سنگکاری نما در هوای خیلی گرم انجام شود باعث تبخیر سریع آب ملات میشود و سنگ و ملات خوب بهم جذب نمیشوند و برعکس اگر در هوای خیلی سرد سنگکاری انجام شود باعث یخ زدگی دوغ آب میشود. پس زمانی اجرای کار خیلی مهم است.
یکی دیگر از دلایل اصلی ریزش سنگ، استفاده از سنگ با جذب آب پایین است. هر چقد جذب آب سنگ بالاتر باشد، سنگ محکم تر به نما میچسبد. ریختن زیاد سیمان خشک باعث میشود که آب ملات زود سفت شود و مانع جذب هر چه بهتر سنگ میشود.
دلیل آخری که ذکر شد، نفوذ آب به پشت سنگ میباشد.در فصل سرد سال وقتی آب به پشت سنگ نفوذ کند باعث یخ زدگی و از بین رفت ملات پشت آن میشود.
جلوگیری از ریزش سنگ نما
ریزش سنگ از نما مسئله ی جدی است و باید به آن توجه ویژه ای داشته باشید. اگر شما نیز برای زیبایی نما از سنگ استفاده کرده اید حتما به فکر مقاوم سازی آن باشید.
برای تثبیت سنگ نما از پیچ و رولپلاک استفاده میشود. پیچ و رولپلاک باعث دوخته شدن سنگ به دیوار میشود و بعد از آن هیچوقت ریزش سنگی اتفاق نخواهد افتاد. برای اجرای پیچ نما، روی سنگ به فاصله ی هر ۴۰ سانت یک سوراخ زده میشود. در مرحله ی بعد پیچ و رولپلاک داخل سوراخ قرار گرفته میشود و با چکش به آن ضربه میزنند تا وقتی که رولپلاک از سنگ رد شده و داخل ملات قرار گیرد. در مرحله ی آخر با سفت کردن پیچ، سنگ به ملات وصل میشود.
مسئولیت افتادن سنگ از نما
به طور کلی تا مدت زمان ۱۰ سال ریزش سنگ نما ساختمان برعهده ی سازنده و مهندس ناظر است. سازنده وظیفه دارد از متریال با کیفیت و همچنین استادکار ماهر برای اینکار استفاده کند و مهندس ناظر هم وظیفه ی نظارت و گوشزد کردن این نکات را دارد. بعد از گذشت این مدت، مسئولیت ریزش سنگ از ارتفاع بر عهده ی مدیر ساختمان است و در صورتی که ساختمان مدیر نداشته باشد گ، بر عهده ی همه ی مالکین میباشد.
مدیر ساختمان وظیفه دارد بعد از گذشت ۱۰ سال از عمر سازه، آن را بررسی کند و در صورت نیاز سنگ ها را تثبیت نماید.
اجرای پیچ نما با طناب
برای کاهش هزینه ی تعمیر سنگ نما میتوانید عملیات مقاوم سازی آن را با طناب و با تکنیک راپل انجام دهید. یعنی هزینه ی نصب داربست حذف میشود و شما میتوانید اینکار را در مدت زمان کمتری و با هزینه ی کمتری انجام دهید.
تکنسین طنابکار با استفاده از ابزارآلات که در اختیار دارد براحتی از نمای ساختمان آویزان شد و پیچ رولپلاک نما را انجام میدهد.
منبع گروه کار در ارتفاع نیوپیچ