ضوابط ساخت و ساز در شهرک های صنعتی

ضوابط ساخت و ساز در شهرک های صنعتی

ضوابط ساخت و ساز شهرک صنعتی

شهرک‌ صنعتی به عنوان نقاط مهم در توسعه اقتصادی و صنعتی کشورها نقش اساسی ایفا می کند. از این رو ضرورت ایجاد و اجرای ضوابط مناسب برای ساخت و ساز در آن ها، بیش از پیش محسوس است. این ضوابط، از اهمیت بالایی از نظر ایمنی، بهداشت، حفظ محیط زیست و همچنین بهره ‌وری منابع برخوردارند.

در این مقاله از مهندسان مشاور ساختمان، به بررسی و ارائه گوشه ای ضوابطی که برای ساخت و ساز در شهرک ‌های صنعتی لازم است، خواهیم پرداخت. این ضوابط شامل مواردی همچون استفاده از فناوری ‌های پیشرفته در ساختمان ‌ها، رعایت استانداردهای ایمنی و بهداشت کار، حفاظت از محیط زیست، مدیریت منابع انرژی و همچنین توجه به جنبه ‌های اجتماعی و فرهنگی در فرایند ساخت و ساز می ‌باشد.

تحقیقات نشان می‌ دهد که اجرای صحیح این ضوابط بهبود قابل توجهی را در عملکرد شهرک‌ صنعتی، افزایش بهره ‌وری و کاهش مخاطرات مرتبط با فعالیت‌ های صنعتی به همراه دارد. بنابراین، توجه به این ضوابط و اجرای صحیح آن ها به عنوان یک ابزار مهم در جهت توسعه پایدار و پیشرفت صنعتی در کشورها لازم و ضروری است.

ضوابط ساخت و ساز

قواعد مربوط به احداث ساختمان ها و تاسیسات

طبق مفاد قرارداد، طرف قرارداد مکلف است ساختمان ‌ها و تاسیسات مربوط به کارگاه، کارخانه، انبار و یا اداری خود را حداقل به فاصله 5 متر از اطراف محدوده زمین احداث نماید. در صورتی که زمین‌ ها به مساحت یک هزار متر مربع و کمتر از آن باشند، فاصله مورد نظر 3 متر می ‌باشد.

با این وجود، اگر ارتفاع ساختمان ‌ها در داخل عرصه از 6 متر تجاوز نکند، می ‌توانند به فاصله 5 متر احداث شوند. در غیر این صورت، حداقل فاصله 5 متر باید رعایت گردد. ضمناً، تنها ساختمان نگهبانی و سرایداری می ‌تواند در یک طبقه (همکف) در حریم دیوار مجاور به خیابان احداث گردد. در این راستا مهندسین مشاور معماری می توانند کمک گر شما باشند.

قواعد نزدیکی شهرک به فرودگاه

در صورتی که شهرک در نزدیکی فرودگاه واقع شده باشد و ارتفاع ساختمان‌ ها، تاسیسات و یا دودکش آن بیش از 20 متر باشد، طرف قرارداد موظف است با مراجعه به اداره فرودگاه محل، موافقت فرودگاه را با ارتفاع مستحدثات اخذ و به شرکت ارائه نماید. اگر طبق تشخیص مراجع مسئول فرودگاه، نیاز به نصب علایم و چراغ‌ های خاص هوانوردی وجود داشته باشد، شرکت موظف است این علایم و چراغ‌ ها را طبق نظر مقامات فرودگاه اقدام نماید.

قواعد مربوط به ساخت ساختمان و اخذ مجوز آن

ساخت هر گونه ساختمان، از جمله کارگاه، کارخانه، انبار، واحد اداری و غیره، مستلزم دریافت مجوز احداث بنا از شرکت شهرک های صنعتی استان می ‌باشد. این مجوزها به منظور اطمینان از رعایت استانداردها، ایمنی، بهداشت، حفظ محیط زیست و سایر مقررات مربوطه صادر می ‌شوند.

این اقدام هدفمند، به عنوان یکی از ابزارهای کنترل و نظارت بر ساخت و ساز در شهرک‌های صنعتی، اهمیت زیادی دارد. برای پیگیری درست این قواعد می توانید از مهندسین مشاور شهرسازی، هفت شهر آریا کمک بگیرید.

شهرک صنعتی

قواعد احداث دیوارها و اضلاع مجاور

دیوارهای بین قطعات باید حداکثر به ارتفاع 2 متر باشند. علاوه بر آن اضلاع مجاز معابر باید به صورت مشبک و به ارتفاع حدود 2 متر اجرا شوند. همچنین، در صورتی که سکوها با مصالح بنایی احداث شوند، حداکثر به ارتفاع 80 سانتیمتر می ‌توانند باشند. بقیه قسمت آن ها تا ارتفاع مورد نظر به صورت مشبک اجرا می ‌شود. این تدابیر به منظور افزایش ایمنی، اختصاص دادن فضای باز و ارتقاء زیبایی محیط شهرک صنعتی است. مهندسان مشاور معماری می توانند در این خصوص یاری رسان شما باشند.

قواعد مربوط به پروسه احداث بنا

طرف قرارداد ملزم است که امور رفاهی، بهداشتی و حفاظتی کارگران را مطابق قوانین و مقررات جاری کشور، هم در زمان اجرای عملیات ساختمانی و هم پس از پایان کار و در حین بهره‌ برداری، مراعات و اجرا نماید. این امر شامل ارائه شرایط کاری ایمن و سالم، فراهم ‌سازی تجهیزات و ابزار کار مناسب، ارائه خدمات بهداشتی و درمانی و اتخاذ اقدامات لازم برای حفاظت از کارگران در برابر خطرات محیطی و حوادث می‌ شود. این اقدامات باعث افزایش بهره‌ وری، کاهش حوادث کاری و بهبود کیفیت زندگی کارگران می گردد.

قواعد حفر چاه های آب

به منظور ایجاد حریم برای چاه ‌های آب مورد نیاز شهرک، حفر چاه آب توسط طرف قرارداد در داخل شهرک صنعتی انجام می گیرد. این حفاری به تصویب هیات مدیره شرکت شهرک ‌های صنعتی استان وابسته است. با اخذ مجوز از هیات مدیره، مسئولیت ایجاد و مدیریت چاه ‌های آب به طرف قرارداد واگذار می ‌شود. خوب است بدانید فرآیند حفر چاه با رعایت استانداردهای مربوطه انجام می پذیرد

قواعد مربوط به آب های جاری

آب‌ های جاری ناشی از بارندگی باید توسط لوله، کانال شبکه تخلیه آب ‌های سطحی شهرک منتقل شوند. باید توجه داشت که هدایت آب‌ های سطحی به شبکه فاضلاب مجاز نیست. همچنین تخلیه پساب بهداشتی و صنعتی به شبکه آب‌ های سطحی ممنوع است. این اقدامات به منظور جلوگیری از آلودگی محیط زیست و حفظ کیفیت آب‌ های سطحی انجام می ‌شود. به عبارت دیگر، آب‌ های آلوده نباید در آب‌ های سطحی تخلیه شوند و باید از طریق سیستم ‌های مناسب و با رعایت استانداردهای مربوطه مدیریت شوند.

طراحی شهرک صنعتی

قواعد مربوط به نقشه واحد صنعتی

اگر قطعه‌ زمین در طرح توجیهی شهرک صنعتی در نبش قرار گرفته باشد، گوشه ‌هایی از زمین که در تقاطع قرار می‌ گیرد، مطابق با نقشه‌ تفکیکی یا ضوابط مربوطه، باید پخ یا منحنی شکل داشته باشند. لازم به ذکر است نصب درب ورودی واحد صنعتی در پخ مجاز نیست.Top of Form

قواعد مربوط به حفاری در پیاده رو

برای حفاری در پیاده‌ رو یا خیابان به منظور کابل ‌کشی، لوله‌ گذاری و یا موارد مشابه، طرف قرارداد باید قبلاً اجازه ‌نامه کتبی از دفتر شهرک صنعتی را دریافت نماید. علاوه بر آن در صورت برخورد با کابل برق، لوله آب، گاز و یا فاضلاب، باید فوراً مراتب را به شهرک صنعتی گزارش کند.

این تدابیر می ‌توانند از وقوع حوادث و خسارات جلوگیری کنند. لازم به ذکر است، جبران کلیه خسارات وارده به تاسیسات و مستحدثات شهرک از جمله زیرسازی، روسازی، خیابان‌ ها و پیاده‌روها، فضای سبز، شبکه‌ های آب، فاضلاب، برق، گاز، تلفن، کانال‌ ها ، طراحی کارخانه و غیره به عهده طرف قرارداد خواهد بود. می توانید در این راستا از خدمات مهندسان مشاور شهرسازی نهایت بهره را ببرید.

جمع بندی

در این مقاله گوشه ای از ضوابط ساخت و ساز در شهرک صنعتی را مورد بررسی قرار دادیم. برای کسب اطلاعات بیشتر بهتر است با مهندسین مشاور ساختمان هفت شهر آریا در ارتباط باشید.

نظر خود را به اشتراک بگذارید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *